به لیمو و خواص آن را بیشتر بشناسید

چای به لیمو

تاریخ بلندبالایی از استفاده از گیاه به لیمو در آمریکای جنوبی وجود دارد. منطقه ای که باور بر آن است که ویژگی ها و خواص سودمند این گیاه، در آنجا کشف شده است. گیاه به لیمو توسط کاوشگران اسپانیایی از امریکای جنوبی به اروپا آورده شد. یک گیاه شناس فرانسوی به نام فیلیپرت کامرسون، نام علمی این گیاه را Aloysia citriodora نهاد.

این گیاه جذاب و پرخاصیت در بین زنان عصر ویکتوریا بسیار محبوب بود، چرا که آن ها برگ های به لیمو را برای استفاده در لباس هایشان بهم می دوختند و از آن بعنوان تزئین لباس شان استفاده می کردند.

گیاه به لیمو سمبل عشق و احساسات است و حتی بین عشاق نیز این گیاه زیاد رد و بدل میشد.

این گیاه در آمریکای جنوبی کاربردهای بی شماری در آشپزی و داروسازی دارد. این گیاه که در زمان قدیم به آن “ملکه گیاهان معطر” گفته می شد، به طور سنتی برای آرامش بخشیدن و تسکین درد، و نیز کمک به هضم غذا و کاهش نشانه های سرماخوردگی و کاهش تب استفاده می شد. همچنین از این گیاه برای تکسین درد مفاصل، کاهش التهاب و پماد مخصوص برای درد استفاده می شد. این مقاله توسط محقق و مترجم مجله جوان کاپ خانم بهنوش نامدار زاده گردآوری شده که می توانید در ادامه مطالعه کنید.

 

گیاه به لیمو

 

گیاه به لیمو

درختچه گیاه به لیمو متعلق به خانواده Verbenaceae است که از کشورهای پرو، آرژانتین، اروگوئه، بولیوی و برزیل آمده است. گیاه به لیمو در قرن هجدهم از بخش مستعمره امریکای جنوبی اسپانیایی نشین ها وارد اروپا شد. گیاه به لیمو بواسطه داشتن روغن که در عطرها و اسپری ها از آن استفاده میشد، تا زمان جایگزینی آن با آب لیمو و برگ به لیمو مورد استفاده قرار می گرفت. همچنین در مناطق شمالی، این گیاه بعنوان یک گیاه زینتی پرورش داده می شد. از برگ های به لیمو برای تهیه چای و نیز عصاره ها و اسانس ها استفاده می شد. همچنین از برگ آن در سالاد هم استفاده می کردند. از برگ و گل این گیاه در پزشکی بعنوان ماده ضد تب، ضداسپاسم استفاده می کردند.

گیاه به لیمو دارای مواد ارگانیک مانند اسیدهای فنولیک، ترپنوئید و فلاونوئیدها است که این مواد خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و ضدتوموری فراوانی دارند که باعث آزاد شدن رادیکال های آزاد می شوند. این گیاه همچنین دارای بیوفلاوونوئیدهای دیگری مانند هسپریدین، آرتمیتین و ویتسکین است. اسانس استخراج شده از گیاه به لیمو نشان می دهد که این گیاه دارای آنتی اکسیدان های فراوانی است. این گیاه همچنین می تواند بعنوان چای نیز استفاده شود. این گیاه به دلیل داشتن خواص دارویی و طعم فوق العاده اش، برای استفاده در غذاها و نوشیدنی ها مورد استقبال گسترده ای قرار گرفته است. همچنین روغن گرفته شده از این گیاه، در تولید عطر و اسپری کاربرد زیادی دارد.

گیاه به لیمو بین یک تا سه متر رشد می کند. این درختچه چوبی با رایحه معطر لیمو معمولا” در مناطق استوایی و نیز اروپا یافت می شود و نیز در شمال آفریقا و فرانسه به صورت تجاری کشت می شود. شاخه های گیاه به لیمو دارای کک و نیز باریک هستند. این گیاه گل های کوچک سفیدی دارد که با بوی معطر لیمو می توان این گیاه را به راحتی تشخیص داد. برگ های گیاه به لیمو بلند، براق و سبز مایل به زرد هستند و به واسطه قلمه زدن می توان تعداد زیادی از این گیاه داشت. این گیاه در اطراف خود بوی خوش لیمو و بوی خوش شیرینی را پخش می کند. همچنین روغنی که از گیاه به لیمو برداشت می شود هم دارای خواص زیادی است و هم عطر و طعمی مشابه لیمو دارد. اگر در معرض نور خورشید قرار نداشته باشد، باریک و بلند می شود و روغن های مفید این گیاه گرفته می شود. این گیاه نسبت به سرما حساس است و برگ های خود را در دمای زیر صفر درجه سلسیوس از دست می دهد. بواسطه کاربردهایی که این گیاه در آشپزی دارد، از آن بعنوان گیاه دارویی استفاده می شود.

اندازه ساقه های گیاه به لیمو از عرض یک اینچ و از طول دو الی چهار اینچ می باشد. گل های گیاه به لیمو نیز دارای لبه های یکسان هستند. گلبرگ های گیاه به رنگ سفید و یا مایل به آبی است. برگ های آن نیز کوتاه و باریک است که به صورت مارپیچ بهم گره خورده اند و اندازه آن بین هفت تا ده سانتی متر است. برگ های این گیاه یا دندانه دار و یا بدون دندانه است که به حاشیه آن موهایی نیز چسبیده است. برگ ها به طور کاملا” واضح بوی لیمو می دهند.

 

کاشت گیاه به لیمو

 

روش کاشت گیاه به لیمو

ارزش گیاهان به لیمو به رایحه و عطر آن ها و نیز اندازه آن هاست. گیاهانی را مانند گوجه فرنگی، کولئوس و سایر گیاهان گرمادوست را در هنگام کاشت گیاه به لیمو بیرون آورید. محیطی با نورگیری مناسب، خاک غنی و رطوبت مداوم برای گیاه فراهم کنید تا رشد سریع محصول خود را ببینید.

گیاه به لیمو به آفتاب مطلق نیاز دارد، دقیقا” مشابه با سایر سبزیجات و گل رز. دقت داشته باشید که گیاه به لیموی خود را جایی نکارید که سایه درختان مجاور روی آن ها بیفتد و از نور مستقیم خورشید بی بهره بمانند. همچنین گیاهان به لیمویی که در خانه می کارید، باید نورهای مکمل دیگری نیز برای آن فراهم کنید تا از ایجاد لک روی برگ ها و نیز ریزش برگ های آن جلوگیری شود.

حتما بخوانید :   آیا می توانم چای سبز را با چای معمولی مخلوط کنم؟

گیاه به لیمو خاک غنی با املاح فراوان می خواهد ولی در یک خاک متوسط نیز تاب می آورد. زهکشی مناسب برای داشتن گیاه به لیمو از اهمیت فراوانی برخوردار است، پس در مناطقی با خاک رس، باید گیاه به لیمو را در ظرف های از قبل تعبیه شده بکارید.

گیاه به لیمو نیاز به آبیاری منظم دارد. کمبود آب منجر به ریزش برگ ها و نیز رشد آفات و حشرات می شود. سطح خاک باید همیشه مرطوب باشد ولی دقت کنید که گیاه را بیش از حد با آب اشباع نکنید. می توانید برای مرطوب نگه داشتن گیاه، از یک تکه اسفنج استفاده کنید. این گیاه در آب و هوای آفتابی و بدون یخبندان رشد می کنند. دمای پایینتر از چهل درجه فارنهایت موجب ریزش برگ ها و نیز به خواب رفتن گیاه و ثمر ندادنش می شود. گیاهان به لیمو در آب و هوای خشک یا مرطوب به خوبی عمل می آیند.

توجه داشته باشید که کوددهی منظم به گیاه به لیمو موجب سرسبز شدن این گیاه می شود. گیاهان در بهار با این کودها و مواد معدنی، رشدشان تسریع می یابد. اگر در هر بار آب دادن به گیاه در فصل رشد آن مقداری کود نیز به آن اضافه کنید، می توانید انتظار ثمره خوب و سرسبزی را داشته باشید.

گیاه به لیمو مانند گیاهان چوبی دیگری مانند رزماری و اسطوخودوس، از طریق قلمه زدن تکثیر می یابد. می توانید با قلمه زدن و کاشتن آن در یک محیط مرطوب انتظار رشد و تکثیر برگ های جدید داشته باشید. فراموش نکنید که زهکشی انجام شود و نیز گیاه در معرض نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد تا سرسبز شود و رشدش تسریع یابد. گیاهانی که در ظروف و محوطه های مشخص رشد می کنند، به ندرت بیشتر از دو یا سه پا رشد کنند، اما اگر در محوطه باز کاشته شوند شاید تا چهار برابر نیز رشد کنند. با گذشت زمان، درختچه ها ممکن است لک دار شوند، برای جلوگیری از این امر و سالم ماندن گیاه می توانید گیاه را در اوایل بهار به نصف برش دهید تا رشد آن را تحریک کنید.

شما می توانید برگ های به لیمو را هر زمان که می خواهید بچینید. بخاطر زمخت بودن برگ های به لیمو، قبل از مصرف آن ها را خرد کنید. شکوفه های ریز این گیاه نیز بوی خوشی دارند و می توانید از آن ها هم درست مانند برگ های به لیمو استفاده کنید.

کاشت گیاه به لیمو در ظرف و محوطه محدود یک روش ایده آل برای پرورش این گیاه در کل طول سال در مناطق سرد است. همچنین در این حالت کنترل و نظارت برای روی گیاه نیز به مراتب بیشتر می شود. فقط دقت داشته باشید که از خاک مناسب و غنی برای کاشت گیاه استفاده کنید تا بخوبی و باکیفیت شروع به رشد کند. محوطه کوچک گیاه را در معرض نور و آب روزانه قرار دهید.

گل های گیاه به لیمو دانه های زنده کمی تولید می کنند. گیاهان تولید شده به ندرت جوانه می زنند، بنابراین باغبان باید بجای دانه از گیاهان به لیموی جوان و کوچک شروع به کار کند.

آسیب ها و آفاتی که گیاه به لیمو را تهدید می کند همگی ناشی از عدم گرفتن نور مناسب و مواد غنی است. گیاهانی که خاک غنی دارند و از نور خورشید بهره می برند، به ندرت دچار آفات و آسیب می شوند. پس در معرض آفت قرار گرفتن گیاهانی که در داخل منزل کاشته می شوند، به مراتب بالاتر است، چرا که ممکن است به اندازه کافی نور و مواد معدنی دریافت کنند.

 

خواص به لیمو

 

خواص چای به لیمو

چای به لیمو که خاستگاه آن چین و آرژانتین است، در سراسر دنیا مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. این چای با طعم بی نظیرش، عطر بی نظیر لیمو می دهد. برگ های خشک شده این گیاه را می توان بعنوان نوشیدنی میل کرد و خواص آنتی اکسیدان نهفته در آن، برای بدن فواید بی شماری دارد. این گیاه تاثیر بسزایی در درمان درد می شود. همچنین هم مصرف داخلی دارد و هم مصرف خارجی؛ مصرف داخلی آن به شکل چای و نوشیدنی است که برای بدن فواید بی شماری دارد و نیز سیستم عصبی را فعال می کند، اسپاسم های گوارشی را تسکین می بخشد و استرس و اضطراب را کم می کند. برخی از فواید این چای بی نظیر را در اینجا بررسی میکنیم :

 

1. کمک به کاهش وزن

برای آندسته از افرادی که رژیم غذایی دارند، نوشیدن این چای، کمک بسزایی در کاهش وزن می کند. این چای با ترکیبات موثر و ارگانیک خود، میل به هله و هوله خوردن را در بین وعده های غذایی اصلی کم می کند. چای به لیمو تاثیرات متابولیسمی زیادی دارد که می تواند سوزاندن چربی های بدن را تسریع بخشد. چای به لیمو بدن را مرطوب و هیدراته نگه میدارد که برای عملکرد اعضای بدن مفید است. همچنین نوشیدن این چای، ما را از نوشیدن نوشیدنی های پرکالری منع می کند و در نتیجه می توانیم دریافتی انرژی خود را پایین بیاوریم.

حتما بخوانید :   آیا شیرین کننده های مصنوعی باعث چاقی می شوند؟

 

2. کمک به افزایش حجم عضله

این از آن دست ویژگی هایی است که کمتر در چای ها یافت می شود. چای به لیمو با خواص آنتی اکسیدانی خود، آسیب به ماهیچه را در طول تمرین های ورزشی کم می کند و به افزایش حجم عضله کمک می کند. در مطالعه ای چنین نتیجه گرفته شده است که کسانی که در روز نود دقیقه ورزش می کنند و یک فنجان چای به لیمو نیز می نوشند، در واقع نوشیدنی آنتی اکسیدان بسیار مفیدی را به برنامه غذایی خود اضافه کرده اند. در این تحقیق ثابت شد که کسانی که این چای را میل کردند، آسیب عضله ای کمتری می بینند و تحمل و استقامت بدنی شان بالا رفته است.

 

3. کاهش التهاب

چای به لیمو می تواند در هنگام جراحت و درد، به بهبود مفاصل کمک کند. در حقیقت این چای می تواند درد ناحیه مفصلی را به طرز چشمگیری کاهش دهد. این ویژگی بخاطر داشتن آنتی اکسیدان های فعال در این چای است.

 

4. تقویت ایمنی بدن

استرس و آزاد شدن رادیکال های ناشی از استرس در بدن فرد منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و بیماری های مزمن را بوجود می آورد. در تحقیقی که روی افرادی که چای به لیمو می نوشند ثابت شده که چای به لیمو می تواند سطح استرس را کاهش داده و به سلامت کلی بدن کمک چشمگیری می کند. در حقیقت این چای با افزایش گلبول های سفید در بدن از سیستم دفاعی بدن فرد حفاظت می کند. در پژوهش انجام شده در سال 2012 نشان داده شد که چای به لیمو به کاهش سطح استرس در ورزشکاران کمک می کند. همچنین این چای موجب تقویت گلبول های سفید بدن و در نتیجه دستگاه ایمنی قوی تر می شود.

 

5. کمک به هضم غذا

این چای همچنین می تواند سیستم گوارشی بدن را در پروسه هضم غذا سالم نگه دارد و نیز از بروز مشکلات شکمی جلوگیری نماید. این چای مواد ضداسپاسمی دارد که گوارش را راحت می کند و مشکلات مربوط به هضم غذا را تا حد زیادی رفع می کند.

 

6. کاهش اضطراب

در چای به لیمو مواد و ترکیباتی وجود دارد که روی تعادل هورمونی بدن افراد تاثیر بسزایی می گذارد. این گیاه را همه به نام نوشیدنی آرامش بخش و تسکین دهنده می شناسند و برای افرادی تجویز می شود که استرس بالایی در زندگی روزمره خود دارند. این چای می تواند تا میزان قابل توجهی ذهن و بدن را آرام کند.

 

خواص گیاه به لیمو

 

طمع چای به لیمو

همانطور که از نام چای مشخص است، هنگام دم آوری چای کاملا بوی لیمو از آن پخش می شود. این چای با رنگ زرد روشن حس طراوت و تازگی خاص خود لیمو را به شما منتقل می کند. این چای به نسبت سایر چای هایی که از گیاهان خانواده لیمو تهیه می شود، سبک تر و معطرتر است، به همین خاطر می توانید طعم بی نظیر و متعادلی از لیمو را در فنجان چای خود داشته باشید، طعم خوش لیمو با شیرینی طبیعی و ملایمش می تواند تجربه دلچسبی از نوشیدن یک چای را به شما بدهد.

 

طعم چای به لیمو

 

موارد منع مصرف به لیمو

مانند تمام چای ها و دمنوش های گیاهی، باید در مصرف آن ها دقت به خرج دهید. مصرف بیش از حد این چای ها ممکن است ضرراتی نیز داشته باشد. پس مصرف آن را تا دو یا سه فنجان در روز نگه دارید. همچنین خانم های باردار و کسانی که از داروهای خاصی استفاده می کنند، حتما قبل از نوشیدن این دمنوش با پزشک خود مشورت کنند.

 

منع مصرف به لیمو

 

نحوه دم آوری

برای دم کردن چای به لیمو کافی است چندقاشق از این گیاه خشک را به آب جوش اضافه کنید. دقت کنید که هرچقدر که برگ خشک های بیشتری استفاده کنید، چای شما غلیظ تر و طعم دار تر می شود. پس از چند دقیقه دم کشیدن در آب جوش، می توانید آن را میل کنید. برای سهولت در تهیه چای به لیمو می توانید از لیوان های دمنوش استفاده کنید.

 

دم کردن به لیمو

 

نتیجه گیری

گیاه به لیمو تنها یک سبزی در آشپزخانه شما نیست. این گیاه، یک داروی گیاهی موثر است که برای کاهش استرس بسیار موثر است. هم چنین بوییدن برگ های معطر آن نیز حس بسیار خوب و تازه ای به شما می بخشد. پس هر وقت می خواهید از شلوغی ذهن خود رها شوید، یک فنجان چای به لیمو میل کنید. همچنین تاثیرات شگفت انگیز دیگر این گیاه مانند کمک به سیستم عصبی و نیز کمک به دستگاه گوارش از ویژگی های جذاب این گیاه زیباست.

 

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.