هنگامی که نوبت به حفظ یک رژیم غذایی متعادل می رسد ، فرهنگ غذایی ایرانی فقط به ایجاد تعادل میان مواد مغذی در وعده های غذایی محدود نمی شود بلکه به عناصری که طبیعت گرم (گرمی) و طبیعت سرد (ساردی) تلقی می شود محدود خواهد شد.با داشتن یک سبک زندگی ایرانی ، شما به طور طبیعی یاد می گیرید که از خوردن ترکیب خاصی از مواد غذایی و مواد اولیه اجتناب کنید. ماهی با ماست یا خربزه با عسل دو نمونه از موارد ذکر شده است. مقاله فرهنگ غذایی ایرانی | تعادل طبیعت گرم و سرد توسط محقق و مترجم مجله جوان کاپ خانم کمند کرجی بانی از سایت persianfoodtours ترجمه و گرد آوری شده که می توانید در ادامه مطالعه کنید.
ریشه های این عادت غذایی به طب سنتی ایران (TIM) برمی گردد که داروی سنتی است که بیش از 2000 سال در ایران انجام می شود.وجود طبیعت گرم و سرد در بسیاری از نظریه های پزشکی سنتی مانند چینی ، عربی ، یونانی ، فارسی ، رومی و غیره مورد بررسی قرار گرفته است. اعتقاد بر این است که از یونان باستان توسط دانشمندان یونانی مانند بقراط منشا گرفته است. بعداً ، این نظریه با کتاب Canon of Medicine ، نوشته Avicenna (ابن سینا ، دانشمند پارسی) به شرق و بنابراین فرهنگ ایرانی راه یافت.
ابن سینا به اهمیت یک عادت غذایی خوب اعتقاد داشت زیرا می نویسد:
“بیشتر بیماری ها فقط ناشی از اشتباهات طولانی مدت رژیم و رژیم است.”
طب سنتی ایران گرمایی (گرمی) و سردی (ساردی) غذاها را با تاثیری که بر بدن انسان دارند تعیین می کند. طب سنتی پارس معتقد است که انواع مختلفی از بدن وجود دارد. این انواع بدن توسط مایع بدن غالب خود به چهار نوع طبقه بندی می شوند:
بلغم (بالغام) ،
خون (سد) ،
صفرا زرد (Ṣafrā ’)
صفرا سیاه (Saudā ’)
هر ماده غذایی بر اساس نوع بدن آن تأثیر متفاوتی بر متابولیسم بدن انسان دارد.
ایرانیان ضمن تهیه یک غذای ایرانی سعی می کنند ضمن در نظر گرفتن انواع بدن ، تعادل بین گرما و سرد غذا را حفظ کنند. برخی ممکن است فکر کنند “آیا یک غذای خاص به طور یکسان بر همه افراد تأثیر می گذارد؟”
جواب منفی است
همانطور که در بالا ذکر شد ، مایعات غالب مختلفی در بدن وجود دارد. هر ترکیب تأثیر متفاوتی روی بدن دارد. با این گفته ، برخی از غذاها ممکن است برای برخی از افراد یک مشکل جدی ایجاد کنند در حالی که هیچ تأثیری روی برخی دیگر ندارند.باور غلط دیگر بین طبع غذا این است که برخی فکر می کنند گرمی و سرد بودن یک ماده یا غذا به نحوه سرو آن مربوط است. حقیقت این است که قدرت غذا هیچ ربطی به پخته شدن یا یخچال بودن غذا ندارد. به عنوان مثال ، در حالی که برنج ایرانی گرم سرو می شود ، اعتقاد بر این است که برنج ماهیتی سرد دارد و باید آن را با چیزی بخورید که به عنوان گرم (با طبع گرم) در نظر گرفته شود. به همین دلیل است که برنج در غذاهای ایرانی بیشتر با زعفران (طبیعت گرم) مخلوط می شود.در کنار آن ، غذاهای فرعی معمولاً یک قاعده مهم در ایجاد تعادل در طبیعت غذا دارند. بگذارید بگوییم یک وعده غذایی از نظر ماهیت سرد است ، بنابراین باید با یک غذای جانبی با طبع گرم متوسط باشد. ماهی (طبیعت سرد) و سیر ترشی (سر تورشی – طبیعت گرم) یا برنج عدس ایرانی (طبیعت سرد آداس پولو) و کشمش یا خرما (طبیعت گرم) نمونه هایی از غذاهایی هستند که معمولاً همراه غذاهای کناری خود هستند.مهم است که به خاطر داشته باشید که در فرهنگ غذایی ایرانی ، هر غذا معمولاً همراه با غذاهای فرعی خاص که برای آنها مناسب است ، مصرف می شود.
زیتون پرورده (زیتون مارینای ایرانی با گردو و انار) یک غذای فرعی محبوب است. طبیعت گرم گردو و زیتون توسط ملاس انار (طبیعت سرد) تعدیل می شود
نکته جالب دیگر در مورد طبیعت در فرهنگ غذایی ایرانی این است که نه تنها هر ظرف غذای جانبی خاص خود را دارد ، بلکه حتی هر آب و هوا و دما دارای برخی غذاها و میان وعده های خاص است که به تعادل بدن کمک می کند.
غذاهای با طبیعت گرم (گرمی) معمولاً در هوای سرد مصرف می شود تا بدن را گرمتر نگه دارد و از ابتلا به بیماری جلوگیری کند. و غذاهای طبیعی (ساردی) در فصول گرم سال برای جلوگیری از گرمازدگی و مشکلاتی که غالباً ناشی از گرمای هوا است ، مصرف می شود.
به عنوان مثال ، آبدوغ خیار (سوپ خیار و ماست سرد ایرانی) ، هندوانه و ماهی در طول تابستان سرد و مصرف می شوند در حالی که انواع خاصی از سوپ ها ، شلغم آب پز یا ریشه های پخته شده به دلیل ماهیت گرم در زمستان از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند.آبدوغ خیار (سوپ ماست سرد ایرانی) ماهیتی سرد دارد و یک غذای گیاهی محبوب ایرانی در طول تابستان است
در حالی که فرهنگ غذایی ایرانی معتقد است که هر نوع بدنی به غذاها واکنش متفاوتی نشان می دهد ، قوانین کلی وجود دارد که ماهیت یک ماده غذایی یا مواد تشکیل دهنده آن را تعیین می کند. غذاهای گرم معمولاً دمای بدن را بالاتر می برند ، هضم را بهبود می بخشند و احساس نور را در بدن ایجاد می کنند. با این حال ، مصرف مقدار زیادی غذای گرم ممکن است باعث جوش ، استفراغ یا سوزش معده شود.از طرف دیگر ، غذاهای سرد تغذیه می کنند و بدن را قویتر و ثابت می کنند. با این حال ، درست مثل غذاهای گرم ، مصرف بیش از حد غذاهای سرد ممکن است منجر به یک سری مشکلات شود. به عنوان مثال ، آنها احساس سنگینی در بدن ایجاد می کنند و به سیستم ایمنی بدن آسیب می رسانند. غذاهای سرد هضم غذا را نیز سخت می کند.ماست (طبیعت سرد) با گلبرگ گل رز و نعناع (طبیعت گرم) متعادل است
برای کمک به تعادل راحتتر در وعده های غذایی ، در اینجا لیستی از وسایل سرد و گرم است که معمولاً در آشپزی ایرانی استفاده می شود:
میوه ها:
زردآلو
گیلاس
تاریخ
نارگیل
انبه
هلو
سبزیجات:
پیازچه
تره فرنگی
پیاز
کدو تنبل
دیگران :
عسل
زعفران
نعناع
گلاب
کره
طیور
شیر بز
گوشت بره
میگو
ریحان
زنجبیل
زردچوبه
شکر قهوهای
تند
دارچین
قهوه
فلفل سیاه
سیر
خردل
رزماری
سرکه
میوه ها:
سیب
کیوی
لیمو
نارنجی
گلابی
آناناس
توت فرنگی
هندوانه
سبزیجات:
مارچوبه
کرفس
خیار
بادمجان
سبزیجات برگ سبز
کاهو
قارچ
اسفناج
گوجه فرنگی
شاهی
دیگران:
پنیر
تخم مرغ
شیر گاو
گوشت گاو
ماهی
ماست
کرم رنگ
برنج
کشک (ماست تخمیر شده)
نمک
چای
چای سبز
چای با آب نبات سنگ (نبات) یکی از گزینه های بسیار محبوب در بین ایرانیان برای کمک به تعدیل غذاهای سرد و هضم غذا بوده است.
بسیاری از نمونه های جالب توجه برای تعادل بخشیدن به ماهیت غذاها در فرهنگ غذایی ایرانی وجود دارد که شما می توانید با دیدن هر غذا و غذاهای جانبی آن به راحتی پیدا کنید و وعده های غذایی خود را با دانستن ماهیت غذاها و نوع بدن خود متعادل کنید.