نشانه های اختلال شخصیت مرزی : اگر نگران این هستید که شما یا دوست عزیزتان دچار اختلال شخصیت مرزی (BPD) شوید، مهم است در مورد این بیماری و علائمش آگاهی داشته باشید. درحالی که برخی از علائم BPD به راحتی قابل تشخیص نیستند برخی دیگر با رفتار قابل مشاهده و تشخیص هستند. مقاله نشانه های اختلال شخصیت مرزی توسط محقق و مترجم مجله جوان کاپ خانم مائده قادری از سایت verywellmind ترجمه و گرد آوری شده که می توانید در ادامه مطالعه کنید.
نشانه های اختلال شخصیت مرزی شامل بیثباتی در روابط بین فردی، تصور ذهنی از خود، و احساسات، و همچنین الگویی از رفتارهای تکانشی است. افراد مبتلا به BPD معمولا این علائم را برای اولین بار در بزرگسالی تجربه میکنند و این علائم سالها ادامه دارد. BPD ممکن است در زنان و مردان رخ دهد. در اینجا علائم و نشانههایی وجود دارد که نشان میدهد شما یا دوستتان بایستی توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتی ارزیابی شود:
افراد مبتلا به BPD تمایل دارند که در روابطشان دچار مشکل شوند. به ویژه، افراد مبتلا به BPD میتوانند نسبت به ترک شدن و کنار گذاشته شدن بسیار حساس تر باشند. آنها ممکن است اعتقاد داشته باشند که توسط کسی به حال خود رها شدهاند که در واقع اینگونه نیست. از آنجا که ترس از ترک کردن میتواند بسیار قوی و فراگیر باشد، افراد مبتلا به BPD معمولا رفتارهایی را از خود بروز میدهند که به آنها اطمینان دهد شخص دیگر هنوز به آنها اهمیت میدهد.
به عنوان مثال، آنها ممکن است بارها با کسی تماس بگیرند و از شخص درخواست تائید کنند که رابطه آنها هنوز هم پابرجاست، یا هنگام خداحافظی به طرف مقابل میچسپند و او را رها نمیکنند. این سناریو میتواند یک شمشیر دو لبه باشد. هرچه فرد بیشتر به دنبال این باشد که آیا رابطه آنها پابرجاست احتما باعث دور شدن فرد میشوند و خودشان رابطه را از بین میبرند.
BPD اغلب با الگوهای روابط بین فردی بسیار ناپایدار و شدید همراه است. الگویی متناوب میان روابط ایدهآل و کاهش ارزش روابط برقرار است، فرآیندی که به آن “تقسیم” گفته میشود. رابطه ممکن است ضمن ایدهآل بودن با احساسات شدید فرد مبتلا به BPD همراه باشد و بخواهد مدت زمان زیادی را با وی سپری کند. با این وجودف زمانی که مرحلهی کاهش ارزشی پدیدار میشود فرد مبتلا به BPD ممکن است طرف مقابل را بیارزش تلقی کرده و تمایل به فاصله گرفتن از آن شخص پیدا کند.
علاوه براین، رابطه با کسی که مبتلا به BPD است، معمولا با درگیریها، فراز و نشیبها، بیاعتمادی، نیازمندی و استدلالهای مکرر مشخص میشود. در واقع، فرد مبتلا به BPD اغلب احساس نا امیدی و حتی حس نفرت به عزیزانش را میکند. آنها همچنین در همدردی کردن با دیگران دچار مشکل میشوند.
همین بیثباتی میتواند در مورد تصور ذهنی در مورد خود یا حس به خویشتن به کار رود. ممکن است فرد مبتلا به BPD لحظهای عقیده داشته باشد که موفق است، اما فرد اندکی بعد ممکن است تصور کند که به شدت بیفایده و مغلوب است.
احساس او در مورد خودش نیز ممکن است ناپایدار باشد و همین امر باعث میشود که او در شرایط و موقعیت های مختلف رفتارش فرق کند مثلا در گروهی به نحوی رفتار کند و در گروه دیگری از دوستانش نوعی دیگر. بعلاوه، فرد مبتلا به BPD ممکن است نسبت به هویت و نقشش احساس عدم وجود یا عدم اطمینان کند(به عنوان مثال احساس اینکه شما نمیداند به عنوان یک شخص چه کسی هستید یا به چه چیزی اعتقاد دارید).
بسیاری از مبتلایان به BPD رفتارهای تکانشی پرخطر دارند از قبیل:
این رفتارهای تکانشی، به نوبهی خود، اغلب منجر به بروز مشکلاتی در روابط، سلامت جسمی و یا مسائل حقوقی می شود.
برخی از افراد مبتلا به BPD ممکن است درگیر رفتارهای خود آزارنده شوند و برخی نیز اقدام به خودکشی مینمایند. رفتارهای خودآزارنده و یا اقدام به خودکشی در واقع موارد جداگانهای هستند، خودآزاری در واقع تلاش برای خود کشی نیست. خودآزاری ها و یا (خود معیوبی) تلاشهایی جهت خلاص شدن از درد عاطفی یا احساسات ناراحت کننده شدید هستند. افرادی که به خود آسیب میزنند به ندرت در حضور دیگران این کارها را انجام میدهند. با این وجود، ممکن است علائم خودآزاری از جمله زخم یا زخم ناشی از برش، سوزش و سایر صدمات باشد.
افراد مبتلا به BPD همچنین ممکن است تهدید به خودکشی کنند و یا امکان دارد اقدام به کشتن خودشان نمایند. اینگونه تهدیدها یا تلاشها باید جدی گرفته شوند. تصور میشود که تقریبا 70% از افراد مبتلا به اختلال شخصی حداقل در طول زندگیشان یک بار اقدام به خودکشی میکنند و برای تقریبا 10 % از مبتلایان BPD این تلاشها موفقیت آمیز خواهد بود. اگر فکر میکنید ممکن است شما یا یک فرد عزیز شما به BPD مبتلا هستید، شماره تلفنهای ملی پیشگیری از خودکشی را قبل از اینکه این صفحه را ترک کنید یادداشت نمایید.
اگر چه این همیشه چیزی نیست که از بیرون قابل مشاهده و تشخیص باشد، افراد مبتلا به BPD تمایل به ایجاد تغییرات رفتاری خشن و شدید و مکرر دارند که معمولا در پاسخ به اتفاقاتی که در محیط رخ میدهد اتفاق میافتد. فرد مبتلا به BPD ممکن است ظاهرا به محتوا احساس نارحتی چند دقیقهای یا حتی چند ثانیهای داشته باشد. او ممکن است در واکنش به شرایط روزمره و یا غم و اندوه شدید و یا تحریک پذیری شدیداحساسات منفی شدید را تجربه کند که میتواند ساعتها به طول انجام دهد.
فرد مبتلا به BPD معمولا احساس خستگی مزمن دارد، مثل اینکه هیچ حسی ندارد و یا اینکه از نظر عاطفی مرده باشد. این احساس مزمن کم ارزشی زندگی میتواند منجر به رفتارهایی شود که توسط درامهای عاطفی مشخص شده است (مانند تشنج و غش، خشم و …) تا بتواند از طریق یک بحران جلب توجه کند. درک ریشه ای این رفتارها توسط اطرافیان مهم است، زیرا واکنشهای متداول فقط باعث افزایش این احساس تهی بودن برای شخص مبتلا به BPD می شود.
افراد مبتلا به BPD تمایل به خشم شدید دارند که از شریط ضمنی دیگر شدیدتر است. برخی از افراد مبتلا به BPD عصبانیت و خشم شدید را تجربه میکنند که به ندرت یا هرگز به صورت بیرونی بروز نمیدهند. برخی دیگر عصبانیت را آشکارا بروز میدهند، گاهی به شکل تعرض جسمی، رفتارهای پرخاشگرانه، اعم از اظهارات طعنه آمیز گرفته تا خشونت جسمی علیه افراد دیگر، اینها علائم مشترک افراد مبتلا به BPD است.
اگر نگران این هستید که خودتان به BPD مبتلا باشید، لطفا درک کنید که ما میفهمیم که رفتارهای ناشی از BPD از کجا منشا میگیرد. کسانی که در رشته BPD تحصیل کردهاند میدانند که اقدامات آزار دهندهمانند تماسهای تلفنی مکرر، تلاش شما برای مقابله با ترس رهایی است. ترک کردن از دید طرف مقابل جذاب به نظر رسیده و باعث تحقیر شخص مبتلا به BPD میشود. این ممکن است دوستانتان را سردرگم کند اما یک مکانیزم محافظ است که ذهنتان برای جلوگیری از صدمه دیدن شما اعمال میکند.
یافتن یک پزشک معالج خوب میتواند دنیا را برای افرادی که با این شرایط زندگی میکنند تغییر دهد. بسیاری از مواردی که اکنون به عنوان تهدید شناخته میشوند اگر که تشخیص داده شوند باعث میشود که راحت تر با آنها مقابله کنید. یک پزشک خوب میتواند به شما در یافتن و یادگیری مقابله با محرکهای خود کمک کند و به شما در پیشرفت مهارتهای مقابله سالم کمک کند.
اگر این صفحه را به این دلیل مطالعه میکنید که نمیدانید ممکن است یک دوست یا عضو خانواده شما BPD داشته باشد، بخاطر داشته باشید که همیشه میتوانید کمک بخواهید. به گفته این، اگر ارزش دوست خود را مشخص کرده و دوست دیگرتان را بی ارزش تلقی کردهاید، ممکن است تعجب کنید که نوبت شما هم خواهد رسید.
ممکن است نگران این موضوع باشید که با بیان این مشکل شما نیز کم ارزش خوانده شوید و به شما برچسپهای سیاه زده شود. زمانی را برای یادگیری چگونگی کنار آمدن با دوست مبتلا به BPD خود اختصاص دهید. خانواده درمانی، میتواند بسیار مفید باشد. نکته مهم این است که BPD روی هر کسی تاثیر بگذارد و مراقبت از خود و همچنین عزیزان مهم است.
یادآوری این نکته حائز اهمیت است که برخی از علائم شرح داده شده در بالا، هر از گاهی توسط بسیاری از افراد تجربه میشود. با این حال، افراد مبتلا به BPD روزانه یا تقریبا هر روز چندیدن مورد از این علائم را تجربه می کنند. همچنین، افراد مبتلا به BPD این علائم را در بسترهای مختلف تجربه میکنند. به عنوان مثال، آنها در بسیاری روابطشان بیثباتی را تجربه میکنند نه فقط در یکی یا دو تا رابطه.
اگر فکر میکنید که ممکن است BPD داشته باشید، مراجعه به یک متخصص بهداشت روان که به حرفهایتان گوش میکند و یک تشخیص دقیق را انجام میدهد ضروری است. ممکن است بعد از خواندن علائم و چگونگی تاثیر گذاری آنها در تقریبا هر جنبهای از زندگی فرد، احساس نا امیدی کنید. با این وجود، درمان با یک متخصص بهداشت روان خوب میتواند به افراد مبتلا به BPD و خانواده و دوستانتان کمک کند تا علائم و زمینه اصلی این بیماری را مدیریت کنند.
اگر شما با افرادی که چنین ویژگی هایی را دارند سر و کار دارید می توانید با تهیه ی چای بهار نارنج و چای ماسالا به آن ها کمک کنید.