معرفی چای ترش : چای ترش یا چای مالمیر یا چای مکه (نام علمی : Hibiscus sabdariffa) یا چای روزل یا چای قرمز از کاسبرگ گیاه چای ترش تهیه می شود و در بسیاری از مناطق دنیا به صورت نوشیدنی گرم یا سرد مصرف دارد. در آمریکای لاتین و بخصوص در جامائیکا مصرف آن متداول است و بنام گل جامائیکا یا Sorrel، و شمال آفریقا بنام چای سودانی و در مصر بنام کرکده Karkade مشهور است. مزه آن ترش است و معمولاً با شکر نوشیده میشود. این چایی همچنان ضد سرما خوردی است و مقدار قابل ملاحظه یی ویتامین (c) را دارا بوده که برای (سرما خوردگی) مفید می باشد.
گل جامائیکا (Roselle) گیاهی است یک ساله بوته هایی به ارتفاع ۲–۳ متر برگ های ۳–۵ وجهی سبز مایل به زرد گل های زرد با کاسبرگ های سبز که بعد از رسیدن میوه، کاسبرگ ها برنگ قرمز در مپی آید. در بعضی کشور ها از الیاف ساقه های آن در تهیه وسائل استفاده می شود. این گیاه به صورت گونه مهاجر وارد ایران و در منطقه گلمورتی (دلگان) استان سیستان و بلوچستان برای اولین بار کشت شد. در استان خوزستان هم این محصول کشت می شود و اهواز قطب کشت این محصول در کشور است. نام دیگر آن؛ چای مکی است زیرا به صورت گستردهای در شبه جزیره عربستان کشت و مورد استفاده است.
در طب سنتی از چای ترش برای (درمان فشارخون بالا، بیماریهای کبد و تب و …) استفاده می شد. در طب سنتیِ آفریقا این گیاه برای درمان سرفه و گلو درد و همچنین به عنوان آنتی باکتری، مدرّ، ضد اسپاسم و از بین برندهٔ زرداب و صفرا مصرف می شود. در طب سنتی تایلند چای ترش را برای درمان سنگ کلیه به کار می برند. حد مجاز مصرف گل خشک، ۱۰ گرم دم کرده در روز و در صورت مصرف عصاره، ۱۰۰ میلیگرم عصارهٔ جوانه در روز.
در اکثر نقاط آفریقا و آسیا مصرف دارد، در جامائیکا متداول است و هم به عنوان چای و هم به صورت نوشابه سرد فروخته می شود. در کشور پاناما بنام saril که از کلمه Sorrel جامائیکایی گرفته شده به صورت نوشابه با یا بدون اضافه کردن الکل در ایام کریسمس و عید نو چینی ها مصرف دارد. در ایالات متحده آمریکا نیز به صورت چای مصرف می شود و از طریق اهالی مکزیک آورده شده و بخصوص در کالیفرنیا فراوان است. در کلیه کشور های شمال آفریقا به صورت روزانه و در چایخانه های کنار خیابان یا سیار عرضه می گردد. در اکثر کشور های آسیائی مثل چین تایلند هند مالزی و خاورمیانه چای ترش مصرف دارد.
ترشی آن بخاطر وجود اسید سیتریک و ویتامین ث می باشد و نیز دارای آنتی اکسیدان های ضد چربی خون است. عقیده بر اینست که وجود مقادیر زیاد آنتوسیانین Anthocyanins در کاسبرگ های گیاه نقش مهمی در کاهش فشار خون و خواص ضد سرطانی آن دارد. تحقیقات زیادی در ارتباط با مؤثر بودن آن در کاهش فشار خون محیطی و ادرار آوری آن انجام شده است. بعضی از بررسی های علمی نیز در ایران انجام شده و مؤثر بودن آن در کاهش فشار خون بیماران دیابتی را نشان داده است. از طرف دیگر در بعضی از مقاله های علمی این خاصیت چای زیر سؤال می باشد.
درست کردن چای ترش کار سختی نیست و می توان آن را به راحتی با موادی مانند لیمو یا عسل از نظر بهبود سلامتی قوی تر هم کرد.
مواد لازم :
۴ فنجان آب
یک چهارم فنجان چای ترش
یک تا دو قاشق عسل
لیمو یا برگ نعنا برای طعم دهی بیشتر
دو فنجان آب را در یک ظرف به جوش آورید و چای خشک را در آن بریزید و سپس گاز را خاموش کنید. صبر کنید رنگ مایع قرمز تیره شود. سپس دو قاشق عسل را به آن اضافه کرده و هم بزنید. چای را در فنجان بریزید و میل کنید. این چای را میتوانید سرد یا گرم بخورید
منبع : ویکی پدیا فارسی
برای مشاهده و خرید چای ترش کلیک کنید